Zomerreeks (3): zalig wandelen en fietsen in Manhattan

8 min.

In deze zomerreeks krijg je zeven dagen lang, een volledig uitgewerkte New York City dagplanning. De artikels staan bovendien vol met allerlei leuke activiteiten, interessante fotospots, eet en drinkadressen, tips & tricks. Vandaag deel 3: we wandelen en fietsen in Manhattan voorbij enkele iconische plekken.

Wat te doen in New York op dag 3?

Voormiddag

Trek je wandelschoenen aan voor een sportieve dag. Neem de metro richting Chelsea voor een spectaculaire wandeling over de High Line. De High Line is een uniek project en één van de must do’s in New York. Het park is gemaakt op een in onbruik geraakte spoorweg (West Side Line) en is zo’n 2,3 kilometer lang. De lijn loopt van het Meatpacking District tot midden in de wijk Chelsea. De High Line is geïnspireerd op het Franse Promenade Plantée in Parijs dat meer dan 4 kilometer lang is. Terwijl je een wandeling maakt bevind je je zo’n 9 meter boven de grond wat een indrukwekkend uitzicht geeft, mede omdat er vooral laagbouw is in de buurt. Het pad is ideaal als je even wil joggen zonder de drukte van de stad. Op verschillende plaatsen kan je bankjes en zelfs ligzetels terugvinden om even te genieten van wat je rondom ziet. Ook eten en drinken is mogelijk op het traject. Het park is gratis te bezoeken.

Tip: Ga voor een laat ontbijt of vroege lunch langs bij Chelsea Market. In deze oude Oreo cookies fabriek vind je verschillende hippe eettentjes en delicatessenzaken.

Namiddag

Ga naar Hudson Yards, het sinds 2019 geopende kunstwerk/park met The Vessel als pronkstuk. Inkom is gratis, maar tickets moeten gereserveerd worden.

Hudson Yards wordt gekenmerkt door glazen wolkenkrabbers met appartementen, hotels en winkelcentra. Daartussen vind je groene parken, gezellige pleinen en weelderige binnentuinen. Bovendien zijn enkele van de hipste restaurants en bars van de stad gevestigd in dit nieuwe gedeelte van Manhattan. Hudson Yards is gebouwd op een plateau boven een uitgestrekt spoorwegterrein. Je vindt het complex in Manhattan op de hoogte van 30th Street.

Een van de meest bijzondere bezienswaardigheden is een bouwwerk genaamd The Vessel. Dit gebouw in de vorm van een bijenkorf bestaat uit een netwerk van trappen en verbindende platforms. In totaal kun je in deze bijzondere combinatie van gebouw en kunstwerk 15 verdiepingen bedwingen. Het bouwwerk telt 154 trappen met maar liefst 2500 treden.

Nog niet helemaal af

In totaal vind je in Hudson Yards meer dan 100 verschillende winkels, restaurants, cafés en bars. Zo herbergt het gebouwencomplex een zeven verdiepingen tellend winkelcentrum waar merken als Rolex en Cartier, maar ook H&M een vestiging hebben. Wie wil genieten van het meest spectaculaire uitzicht moet helaas nog even wachten. Volgend jaar wordt een outdoorobservatiedek geopend op de 100ste verdieping van 30 Hudson Yards. Het uitkijkpunt wordt niet alleen het hoogste van heel New York, maar van het hele westelijk halfrond. Na de opening in 2020 kun je er genieten van vergezichten over Brooklyn, Queens en New Jersey.

Liefhebbers van kunst en cultuur kunnen op hun beurt hun hart ophalen in het nieuwe centrum voor uitvoerende kunsten genaamd The Shed. Dit verplaatsbare en uitbreidbare gebouw werd onlangs officieel geopend en herbergt theaters en exposities van wereldfaam.

Wandel verder naar de plek waar voor 2001 het World Trade Center stond. Bezoek de indrukwekkende herdenkingsplaats en sta even stil bij de historische gebeurtenissen die zich hier afspeelden. Dit kan met een gids, maar moet je vooraf boeken.

Optionele namiddagactiviteit

Bezoek het One WTC. Het One World Trade Center is met zijn 541 meter het hoogste gebouw van New York en met uitbreiding van het hele Amerikaanse continent. One World Observatory is open voor het publiek sinds mei 2015. In de lift van het One World Observatory krijg je aan de hand van een timelapse videofragmenten van de geschiedenis van New York te zien. Bij aankomst heb je nog een kort filmpje waarna de wand omhoog gaat en je misschien wel het mooiste uitzicht van the Big Apple krijgt (verdiepingen 100, 101 & 102). Je kan hier niet naar buiten, want alles speelt zich af in het gebouw en achter glas. Je krijgt wel een fantastisch 360° NYC view.

Avond

Een bezoek aan New York is niet compleet zonder te wandelen op Brooklyn Bridge, de gigant die figureerde in honderden films en tv-series. Voor wie er aan moest twijfelen, de brug heeft geen openingsuren en is 24/24 en 7/7 over te steken. Brooklyn Bridge is een kleine 2 kilometer lang. Dat wil zeggen dat je toch zeker 30 minuten nodig hebt om de rivier te voet over te steken. Hou er rekening mee dat het erg druk kan zijn en dat het wandelpad niet heel breed is. Je kan dus maar zo snel gaan als je voorgangers. Ongetwijfeld wil je ook massa’s prachtige plaatjes schieten tijdens de wandeling. Daarom reken je best op een tocht van ongeveer 45 minuten tot 1 uur voor de echte die hards. Of wil je ook eens fietsen in Manhattan?

New York

Fietsen in Manhattan? Natuurlijk, want je mag ook met de fiets op Brooklyn Bridge! Er zijn speciale bike lanes net naast de voetgangerspaden (pedestrian lanes). Wat je ook doet, kom als wandelaar NIET op het fietspad. De New Yorkers zoeven er voorbij en rijden je zonder aarzelen omver. Hier kan je al een fiets huren voor minder dan 8 euro.

Vanaf Manhattan: Neem metro 4,5 of 6 naar Brooklyn Bridge/City Hall of de J/Z metro naar Chambers St. De ingang van de brug vind je aan de overkant van de straat. Twijfel je? Dan volg je gewoon de stroom van de toeristen

Wat zou jij nog toevoegen aan deze planning voor de derde dag in New York City? Nog meer fietsen in Manhattan?

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.

×

Hoi!

Welkom bij de chatbox van Vetexbart.

× Heb je een vraag?