Hoe plan je de perfecte roadtrip door Amerika?

8 minuten lezen

Uiteraard kan je op de wilde boef beginnen aan je rondreis door de Verenigde Staten. Lekker onvoorbereid in je huurwagen stappen en afwachten waar het lot je overal naartoe brengt. Spannend, maar misschien mis je zo wel een heleboel toffe plekjes langs je route. Wie een roadtrip door Amerika maakt doet er daarom misschien toch goed aan vooraf enkele zaken te plannen. Zo kom je niet voor nare verrassingen te staan en haal je het meeste uit wat misschien wel dé trip van je leven zal worden.

Waar naar toe?

Ongetwijfelt de belangrijkste vraag? Ga je voor de prachtige Amerikaanse natuur, dan zullen er waarschijnlijk vooral nationale parken op je planning prijken. Hou je toch meer van steden? Begin dan al maar snel een keuze te maken. Wordt het Los Angeles, Miami, Boston of toch New York? Uiteraard is er nog altijd de gulden middenweg. Combineer de drukte van enkele grote steden met de rust in de diverse parken.

Afstanden

Natuurlijk wil je zo veel mogelijk zien en doen tijdens je roadtrip door Amerika. Toch moet je rekening houden dat je de afstanden die je moet overbruggen niet te fel onderschat. Zelf vinden we een gemiddelde van 250 kilometer per dag een goede maatstaf. Er zijn immers dagen zijn dat je niet zal rijden met de wagen. Op een roadtrip van een tweetal weken kies je volgens mij beter niet voor een route langer dan 3500 kilometer. Het moet immers nog plezant blijven.

Overnachten

Tijdens je trip kan je overnachten in hotels, motels, jeugdherbergen, airbnb’s, lodges of indien het seizoen het toelaat een tentje. Hou er rekening mee dat hotels in grote steden erg duur kunnen zijn. Ook de voorzieningen binnenin of net buiten sommige nationale parken kunnen je heel wat centen kosten. Overweeg daarom zeker om in airbnb’s te slapen. Ze zijn vaak veel goedkoper, je krijgt een authentiekere ervaring en je kan ze makkelijk last minute reserveren. Als je jezelf wat extra tijd wil gunnen op een plaats waar je onverwachts toch graag wat langer zou blijven hangen kan je perfect je accommodatie boeken tijdens je roadtrip. Let er wel op dat speciale lodges in de parken vaak lang op voorhand gereserveerd zijn.

roadtrip door Amerika
Rein Van den Bergh

Huur een wagen

Een huurwagen regel je best wel op voorhand. Wij kozen zoals steeds voor Sunny Cars. Ze hebben zelf geen auto’s, maar zijn wel Europees marktleider in autoverhuur en werken samen met de grootste autoverhuurbedrijven. Ze hanteren steeds de all inclusieve formule, waardoor je zorgeloos aan je trip kan beginnen. Dat wil zeggen dat er geen extra verzekeringen afgesloten moeten worden wanneer je de auto ophaalt. Dat is immers allemaal al inbegrepen in de basisprijs. Het eigen risico wordt bij mogelijke schade door Sunny Cars terugbetaald, net zoals schade aan glas-banden-bodem of dak.

Cabrio of 4×4

Welk type auto je kiest hang natuurlijk volledig af van het soort trip je gaat maken, en met hoeveel personen. Ga je enkel een paar van je favoriete steden aan de oostkust bezoeken? Dan heb je een andere wagen nodig dan wanneer je langs stoffige, hobbelige en onverharde wegen gaat rijden. Staan uitstapjes naar Monument- of Death Valley of op het programma, dan reserveer je toch maar best een 4×4. Sunny Cars geeft je trouwens de mogelijkheid om aanvullende servicepakketten te boeken. Zo kan je je wagen ophalen zonder kredietkaart voor te leggen, kan je een extra bestuurder aanduiden of vooraf een auto met winterbanden regelen.

In orde met papierwinkel

Je gaat als Belg naar de VS op vakantie? Zorg dan eerst en vooral dat je een geldig paspoort hebt én dat je beschikt over een ESTA. Dat laatste doe je online en minstens 72 uur voor je vertrekt. Zonder deze twee noodzakelijkheden kom je de States niet in. Daarnaast is het ook aan te raden om naar het gemeentehuis te gaan voor een internationaal rijbewijs, al verschilt die verplichting van staat tot staat. Je internationale rijbewijs is trouwens enkel geldig in combinatie met je Belgische rijbewijs. Wie naar Amerika reist neemt ook best een kredietkaart mee, laat zijn bankkaart deblokkeren voor niet-Europese verrichtingen en sluit een goede reisverzekering af.

Parkeren

Je auto parkeren kan heel duur zijn in grote steden. Schrik niet van tarieven tot 50 dollar per dag in New York of Los Angeles. Vaak kies je er beter voor te overnachten net buiten de stad, waar je je auto veel goedkoper of zelfs gratis kan parkeren. Het openbaar vervoer, een Uber of deelfiets kunnen je in de grootsteden makkelijk en goedkoop overal naartoe brengen. Sommige hotels hebben een betaalbare of gratis parking, check dit zeker voordat je iets wil boeken.

roadtrip door Amerika
Rein Van den Bergh

Tolgelden tijdens roadtrip in Amerika

In Amerika zal je op heel wat wegen of bruggen tol moeten betalen. Dit gaat meestal over enkele dollars. Bij sommige verhuurbedrijven kan je een zendertje verkrijgen dat rechtstreeks de tol bijhoudt. In andere gevallen betaal je cash, met de kredietkaart of wordt het bedrag geïnd via nummerplaatherkenning. In de VS is er jammer genoeg geen eenduidige manier van tol innen en hanteren de meeste staten hun eigen tolsysteem.

De juiste weg vinden

Eigenlijk is een gps onmisbaar tijdens je roadtrip door Amerika. Je kan er eentje huren bij je auto, maar soms is het goedkoper om er een te kopen in een Amerikaanse elektrowinkel. Natuurlijk helpt een app zoals Google maps je ook al een heel eind vooruit. Je kan zelfs de route of stad vooraf downloaden zodat een internetverbinding tijdens je reis niet noodzakelijk is. Plotse wegenwerken of veranderde verkeerssituaties worden dan wel niet live aangepast.
Denk je toch niet zonder mobiel internet te kunnen overleven wanneer je in de Verenigde Staten bent? Ga dan langs voor één van de formules bij winkels van T-Mobile of AT&T. Wil je het lekker oldskool doen? Dan koop je best vooraf enkele wegenkaarten.

Entree parken

Voor de meeste nationale parken in de VS moet je betalen. Het entreegeld voor een wagen met inzittenden schommelt meestal tussen de 10 en 30 dollar, vaak geldig voor meerdere dagen. Wie tijdens zijn tripje van plan is om meer dan 3 parken te bezoeken doet er daarom misschien goed aan om een America the Beautiful Pass, te kopen die op dit moment 80 dollar (2019) kost, je toegang geeft tot alle nationale parken en een jaar lang geldig is.

roadtrip door Amerika
Rein Van den Bergh

Heb jij nog tips voor een roadtrip door Amerika? Laat het me dan zeker weten?

Roadtrip door Amerika, in samenwerking met Sunny Cars.

Bart

Ik ben Bart, de globetrotter, blogger, fotograaf en oprichter van Vetexbart. Je vindt me vaak ergens in de Antwerpse Kempen, maar in mijn hoofd zit ik meestal op dat ene groene bankje in Central Park.

Laatste van Blog