Ontdek de verborgen parels van Oost-Polen tijdens een roadtrip

21 min.

Laatste update op 6 juni door Bart

Weg van de toeristische drukte ligt een verborgen parel die wacht om ontdekt te worden: de oostelijke regio’s van Polen. Vetexbart ging op avontuurlijke roadtrip in drie provincies – Lublin, Heilig Kruis en de Subkarpaten – en vond overal iets unieks. Oost-Polen is ideaal voor liefhebbers van eindeloze fietstochten, historische stadjes, cultuur en heerlijk eten.

Met de auto: een roadtrip in Polen

Met de auto naar Polen reizen is eenvoudig en daarom ideaal voor een roadtrip. Vanaf Brussel is het ongeveer 1500 kilometer rijden naar het (ideale) beginpunt in Lublin, wat je zo’n 15 uur kost. En onderweg geniet je ook nog van een prachtige rit door Duitsland.

kaartje oost polen

Je kan ook heel makkelijk naar Warschau vliegen vanuit Brussel, en je bent er al in zo’n 2 uurtjes. Vanaf de luchthaven in Warschau kan je een auto huren en je roadtrip door Oost-Polen beginnen. Denk zeker aan de all-inclusive formules bij Sunny Cars. Wat ons betreft nog altijd het beste en meest stressloze platform om een huurauto te reserveren.

Liever nog wat verder vliegen? Er gaan ook korte binnenlandse vluchten naar Lublin (ongeveer 35 minuten). Of pak de trein voor een meer eco-vriendelijke optie!

Tip: volg onze avonturen op Instagram Stories en herbeleef deze reis met ons mee!

5-daagse mini-roadtrip door Oost-Polen

Van het historische hart van Lublin tot de groene Bieszczady-bergen in de Subkarpaten, delen we hier graag onze planning, route en tips met je voor een onvergetelijke roadtrip!

Lubelski

De regio waar we de eerste dagen spenderen is Lubelski, één van de 16 woiwodschappen of provincies van Polen, met als hoofdstad Lublin.

Openluchtmuseum

Starten doen we met een bezoek aan het Lublin Village Museum. Deze plek geeft een interessante inkijk in het leven op het Poolse platteland in lang vervlogen tijden. Je maakt er een wandeling tussen oude handelshuizen, houten kerken en authentieke woningen.

Het museum is ingedeeld in verschillende regio’s uit Oost-Polen en elke sectie bevat originele gebouwen die zijn verplaatst vanuit hun oorspronkelijke locaties. Het Lublin Village Museum is met een oppervlakte van 27 hectare één van de grootste openluchtmusea van Polen.

Avondwandeling door de oude stad van Lublin

Lublin is de oudste – gesticht in 1317 – en cultureel meest belangrijke stad van Oost-Polen. Samen met onze Nederlandstalige gids Martin, ontdekken we het oude centrum dat werd gevormd van de 13de tot de 16de eeuw. Zo’n 70% van de gebouwen bleef overeind na de oorlog.

De kronkelende straatjes brengen ons langs kleurrijke huizen en een heleboel historische monumenten. Vergeet zeker niet langs te lopen bij het centrale plein Plac Litewski met zijn prachtige fonteinen en het kasteel van Lublin dat oorspronkelijk dateert uit de 12de eeuw en in de 19de eeuw werd herbouwd.

Ben je op zoek naar een enthousiaste en ervaren Nederlandstalige gids in Lublin? Neem dan contact op met Martin’s City Tours. Martin is Nederlander en woont al sinds 2014 in Lublin.

🥄 ‘s Avonds kan je lekker dineren bij Perliczka. Dat is een restaurant in een prachtig gerestaureerd herenhuis in de oude stad. Je kan er lokale gerechten en streekproducten proeven uit de Poolse en Joodse keuken in een leuke setting. Wij proefden er onder andere de typische guinea fowl of parelhoen. Dat is trouwens ook de Poolse vertaling van de naam van het restaurant, Perliczka.

🛎️ LOGEERTIP: in Lublin logeren we in een prachtige kamer bij Fontana Boutique Apartments in het midden van de stad. Alle kamers hebben een eigen badkamer en airco en sommigen ook een kitchenette. Hier boek je een kamer.

🧭 Tijd om een ander deel van de Lubelski regio te ontdekken. De rit van Lublin naar Kazimierz Dolny is ongeveer 55 kilometer lang en duurt in normale omstandigheden minder dan een uur.

Kloven en panorama’s in Kazimierz Dolny

Onze eerste stop is een impressionante lösskloven in Kazimierz Dolny nad Wisłą. Een wat hoor ik je denken? Wel, lösskloven zijn een kenmerkend landschap in deze streek. In de Lubelski regio vind je de grootste concentratie in heel Europa. Het zijn eigenlijk grote spleten die zijn ontstaan door regenwater dat de zachte leemgrond deed wegspoelen, vaak wat geholpen door menselijke passage door de eeuwen heen.

De paadjes met hun typische kronkelende wortels lijken zo uit een sprookjesverhaal te komen. Je kan er hele mooie wandelingen of fietstochtjes maken. De boomwortels klampen zich vast aan de steile wanden waardoor je vaak een betoverend uitzicht krijgt. De koelte – zelfs in de zomer – krijg je er gratis bij.

Op de fiets langs de Vistula

Na een korte wandeling is het tijd om op de trappers te duwen. We gaan samen met onze gids een stukje fietsen langs de Vistula rivier (of Wisła in het Pools), de langste rivier van het land die trouwens ook door steden als Warschau en Krakau stroomt. Na enkele kilometers fietsen zetten we onze stalen ros op de overzet-ferry die ons in enkele minuten van linker- naar rechteroever brengt.

We rijden door naar het plaatsje Janowiec, dat recht tegenover Kazimierz Dolny ligt en het meest bekend is om zijn indrukwekkende kasteelruïne, die dateert uit de 16de eeuw. Je krijgt er een fantastisch uitzicht.

🥄 Een hongertje gekregen van al dat fietsen? Maak dan een lunch-stop bij restaurant Czarna Dama in Janowiec en kies voor één van de streekgerechten. Wij gaan voor een heerlijke lamstoofpot en een lokaal biertje.

Kazimierz Dolny

Het is tijd om het gezellige stadscentrum van Kazimierz Dolny te gaan ontdekken, een plek waar vroeger heel wat kunstenaars naartoe trokken. En we begrijpen maar al te goed waarom ze dat deden. Het schilderachtige stadje aan de oevers van de rivier is een echt pareltje met heel wat mooie gebouwen in de renaissancestijl. Het kloppend hart is het Marktplein met onder andere enkele prachtige herenhuizen in rijke reliëf decoratie. Ook de kerk en het 13de-eeuwse kasteel zijn de moeite waard.

💡 Al sinds de middeleeuwen woonden er veel Joden in en rond Kazimierz Dolny. Op een gegeven moment vormden zij zelfs meer dan de helft van de inwoners. Hieraan kwam abrupt een einde tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen de Duitsers hen naar vernietigingskampen deporteerden.

Wandel zeker ook naar het uitkijkpunt bovenop de Drie Kruisenberg. Het is een korte, maar pittige wandeling naar de top waar drie gigantische houten kruisen staan opgesteld als herdenking aan de dodelijke pest die begin 1700 deze regio trof. Ook van hieruit krijg je een fenomenaal uitzicht over de stad en de Vistula rivier.

🧭 We zetten onze roadtrip door Oost-Polen verder naar de volgende provincie op onze planning: Świętokrzyskie of Heilig Kruis. Onze uitvalsplek wordt de stad Kielce op zo’n 150 kilometer van Kazimierz Dolny. Dat staat gelijk aan zo’n 2,5 uur rijden, kleine stop inbegrepen.

Świętokrzyskie

We vliegen er direct stevig in en ontdekken een deeltje van Kielce van op de e-bikes die we huurden in ons hotel (lees verder). In Oost-Polen kan je heerlijk fietsen langs de Green Velo-route.

🚴 Green Velo Oost-Polen, bijna 2000 kilometer puur fietsplezier

Je kan de oostelijke regio’s van Polen al een tijdje per fiets verkennen. Met bijna 2000 kilometer is de Eastern Cycling Trail Green Velo de langste route van het land. Deze route loopt van noord naar zuid door 5 provincies en biedt een prachtige variëteit aan landschappen en bezienswaardigheden.

De Lubelski- en Subkarpatenregio’s hebben elk routes van ongeveer 420 kilometer, terwijl de Heilig Kruis-regio 190 kilometer aan fietspaden te bieden heeft. Langs de routes vind je ook toiletten, slaapgelegenheid en – uiteraard – plekjes om iets te eten en te drinken. Meer informatie kan je vinden op de website www.greenvelo.pl.

Langs legendes en paleizen

Tijdens onze fietstocht houden we onder andere halt bij één van de kleine skigebiedjes die de stad heeft en bij het panoramaplatform dat uitkijkt op het amfitheater in het Kadzielnia natuurreservaat. We stoppen ook bij het standbeeld van een everzwijn. Want zoals zoveel steden hebben ze ook hier enkele legendes in leven te houden. Zo zou een prins na een visioen – over water en everzwijnentanden – besloten hebben om op deze plaats de stad Kielce te bouwen, nadat hij was aangevallen door een wild zwijn. Prinsen hadden back in the days heel wat fantasie, zo blijkt.

Absoluut hoogtepunt van onze fietstrip is het bezoek aan het bisschoppelijk paleis. Het barokke paleis werd in de eerste helft van de 17de eeuw gebouwd, in opdracht van een bisschop uit Krakau en moest dienen als zomeroptrekje. Nu wordt het gebruikt als museum.

🛎️ LOGEERTIP: in Kielce overnachten we in het Binkowski Resort, gelegen in een groene long rond de stad. Je kan hier ook dineren in één van de restaurants en er is de mogelijkheid om e-bikes te huren. Hier boek je een kamer.

🧭 We verlaten Kielce en rijden door naar de volgende stad op de lijst Sandomierz (90 kilometer – 1,5 uur rijden).

Wine flies when you are having fun

Net voor we de stad bereiken (8 kilometer) houden we halt bij Winnica Sandomierska, een van de bekendste wijndomeinen uit de regio gelegen op een warm en zeer vruchtbaar plateau. Je kan zowel de wijngaard als de wijnmakerij bezoeken en afsluiten met enkele proevertjes. Naast wijn, maakt men hier ook heerlijke kazen.

Onze volgende stop zijn de Pepper Mountains. Dat zijn de oudste bergen in Polen. De leisteen en kwartsieten zijn na 500 miljoen jaar veranderd in een soort van donkere korrels die op peper lijken, vandaar de naam. Maak een wandeling door het park en ontdek er heel wat soorten wilde rozen. Hier vind je de grootste concentratie van wilde rozen in Polen en zelfs Europa.

Bootje varen over de Vistula rivier

Hoog tijd om even te ontspannen! We gaan varen over de bekende Vistula-rivier die ook langs Sandomierz loopt, één van de oudste steden in Polen. Tijdens een mini-cruise van ongeveer 40 minuten krijg je een mooi uitzicht op de stad en zijn iconen. Daarna trekken we onze wandelschoenen aan voor een korte wandeling in opnieuw een prachtige lösskloof (Wąwóz Królowej Jadwigi).

Tijdens een stadswandeling ontdekken we Sandomierz. En we zijn kennelijk niet alleen op pad. Enkele jaren geleden werd hier namelijk Ojciec Mateusz gefilmd, een populaire televisieserie over een priester die detective wordt. Daardoor hebben heel wat toeristen deze plek ontdekt.

We wandelen door de stadspoort en beklimmen de trappen van de 30 meter hoge Brama Opatowska Tower voor een mooi panorama over de stad. Daarna bezoeken we het marktplein, het stadhuis, de kathedraal en het kasteel. We dalen ook de trappen af van Ucho Igielne, een klein verborgen poortje dat door de dominicanen werd gebruikt om van de Sint Jacob’s kerk naar de stad te slenteren.

🛎️ LOGEERTIP: Sarmata Hotel is ons logeeradresje in Sandomierz. Dit hotel bevindt zich in een gerestaureerd historisch gebouw uit 1861 en ligt direct naast de stadspoort. Hier boek je een kamer.

🧭 We zitten ondertussen aan het finale deel van onze roadtrip door Oost-Polen. Vandaag rijden we naar de derde en laatste provincie van ons programma: de Subkarpaten (Podkarpackie). Plaats van afspraak is een modern resort in Arlamόw op enkele kilometers van de Oekraïense grens. We zijn ongeveer 3 uur onderweg (circa 200 kilometer).

Podkarpackie

Voor we vanavond inchecken in ons hotel hebben we nog een stevig programma voor de boeg. Zo rijden we eerst naar de Bieszczadzka School of Crafts, een interactief doe-museum.

Hier volgen we enkele leuke, korte workshops van beroepen die dreigen uit te sterven. De cultuur en gebruiken van de regio proberen in leven te houden is een belangrijke taak van deze plek. Zo leren we proziaki maken en bakken, een soort van typisch Pools brood. We maken ook onze handen vuil tijdens een rondje pottenbakken én we krijgen les in schoonschrift aka kalligrafie.

Langste zipline van Polen

Voor de volgende activiteit rijden we naar het bekendste, grootste en modernste skistation in de regio in het Bieszczady-gebergte. Dat ligt in de uiterste zuidoosten hoek van het land. Het station opende pas in 2022 en is gloednieuw. De 4-zits stoeltjeslift overspant bijna een kilometer. In de winter is dit de ideale plek voor beginners en families om te skiën en snowboarden.

Ook in de zomer kan je hier wat beleven. Zo is er niet alleen een restaurant en hotel in de buurt van de piste, maar je kan in de weekends ook gaan bengelen aan de langste zipline van Polen. Tijdens een snelle rit hang je net geen 50 meter boven de grond over een lengte van meer dan 1,3 kilometer. De adembenemende uitzichten zijn mooi meegenomen.

Fietsen op de sporen

Toegegeven, voor ons viel deze activiteit door het slechte weer in het water maar ik geef ze toch even mee mocht bij jullie wel de zon schijnen: met een draisine rijden op de treinsporen. Een draisine is een bakje dat wordt aangedreven door twee personen en dat rijdt op de spoorrails. Je kan deze activiteit starten vanuit het station in Uherce Mineralne. De exacte timing hangt af van de dienstregeling van het normale spoorwegnet. Onderweg passeer je onder andere fortificaties van de Molotovlijn, beverdammen en de Kostrzyń-spoortunnel.

🛎️ LOGEERTIP: het Arlamόw Hotel is gegarandeerd het meest luxueuze hotel van deze trip. Het ligt op een fantastische locatie, in de Bieszczady-bergen bovenop een heuvel en vlakbij de grens met Oekraïne.

In de jaren 70 was het een exclusief vakantieoord voor de communistische elite van Polen, nu is het een modern viersterrenhotel met wellness en spa, massa’s sportmogelijkheden en enkele prima restaurants on site. De voormalige Poolse president Lech Wałęsa logeerde hier zelfs meerdere maanden in 1982 en 1983 toen hij er onder huisarrest werd gehouden. Hier kan je een kamer boeken.

Het einde van onze roadtrip door Oost-Polen nadert ondertussen met rasse schreden. Maar voor we afscheid nemen en naar de luchthaven rijden passeren we langs het imposante museum-kasteel van Łańcut.

Het is misschien wel één van de meest indrukwekkende aristocratische residenties van het land. Het werd gebouwd in de 17de eeuw door een telg uit een bekende Poolse familie van grootgrondbezitters, Lubomirski. Het kasteel kent een mix van verschillende stijlen zoals barok en rococo. Je kan de weelderige interieurs in de verschillende kamers bekijken én er is een gigantische verzameling van meer dan 50 historische koetsen te bewonderen.

🧭 Onze reis zit er op! We rijden van Łańcut naar de internationale luchthaven van Rzeszow (circa 20 kilometer) om zo door te vliegen naar Warschau en vervolgens terug naar Brussels Airport.

🥄 Wil je voor je vlucht nog heerlijk lunchen of dineren vlakbij de luchthaven? Kies dan voor de fantastische keuken van het hotel Blue Diamond. Smakelijk!

Roadtrip Oost-Polen: praktisch

Als Belg of Nederlander heb je voor een roadtrip naar (Oost-)Polen enkel een identiteitskaart nodig. Het land behoort immers al een hele poos tot de Europese Unie. Je kan er niet betalen in euro’s want de officiële munteenheid is er nog steeds de Poolse zloty. € 1 is ongeveer 4,3 PLN.

In de gebieden die nog niet erg toeristisch zijn kan er een taalbarrière zijn, maar men spreekt over het algemeen redelijk goed Engels. Toeristische infoborden zijn bijna alleen in het Pools. Zorg dat je een goede reisgids bij je hebt als je echt meer informatie wil krijgen over bepaalde plaatsen. Je kan ook de Google lens functie op je smartphone gebruiken om infoborden (of menukaarten) te vertalen naar het Nederlands. Hiervoor heb je wel een internetverbinding nodig.

Wil je nog meer informatie over het land en de regio opzoeken? Neem dan een kijkje op deze website van de Poolse dienst voor toerisme.

Heb jij zin gekregen in een roadtrip door Oost-Polen? Laat het ons dan zeker weten via onze socials!

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.