fietstocht voeren

15 kortbijtrips die de moeite zijn (van zodra het opnieuw mag)

11 min.

Laatste update 29 september

Het typische deuntje van de ijskar klinkt voorlopig nog niet door de Vlaamse straten, maar dikke truien worden stilaan ingeruild voor losse T-shirts en de weerman is de enige die tijdens het journaal dezer dagen niets dan goed nieuws aankondigt. Inderdaad, het is lente en in de verte komt de zomer al om de hoek loeren! In normale omstandigheden, ideaal om er een dagje of weekend op uit te trekken. Door de corona beperkingen moeten we jammer genoeg nog een tijdje wachten om een trip te maken. Vetexbart bundelde zijn favoriete kortbijtrips voor de zomerse en lockdown-vrije dagen die ongetwijfeld nog in aantocht zijn.

15 (zomerse) kortbijtrips

Kortrijk, België

Kortrijk is perfect te voet te verkennen in enkele uren of een (lang) weekend. Blikvanger van de stad zijn de middeleeuwse Broeltorens, opgetrokken uit kalk- en zandsteen en restanten van de oude stadsvestigingen. Ook op en rond de Grote Markt van Kortrijk vind je heel wat bezienswaardigheden terug. Zo staat er centraal het Belfort wat een overblijfsel is van de lakenhalle. Het is zelfs UNESCO-werelderfgoed. Een rustig plekje in de historische binnenstad is het Begijnhof Sint-Elisabeth. Met de Happy Trip formule van Westtoer en NMBS rijd je trouwens erg voordelig met de trein.

Katwijk aan Zee, Nederland 

Ga heerlijk relaxen en geniet van de eerste zonnestralen bij één van de strandpaviljoens in de rustige maar verrassende badplaats Katwijk aan Zee in de provincie Zuid-Holland. Relatief onbekend bij de Belgen, maar een ideaal startpunt voor daguitstappen en fietstochtjes naar onder andere universiteitsstad Leiden, Den Haag of zelfs Amsterdam.

Bergen op Zoom, Nederland

Bergen op Zoom is een eeuwenoude stad in Noord-Brabant vlak aan het water van het Markiezaatsmeer. Als een van de oudste steden van Nederland herbergt Bergen op Zoom tal van historische bezienswaardigheden. Verstopt tussen de eeuwenoude bouwwerken liggen smalle straatjes en gezellige pleintjes met leuke winkels, toffe cafés en levendige terrasjes. Verdiep je in de geschiedenis die honderden jaren teruggaat. Wist je dat Bergen op Zoom maar liefst 800 stadsmonumenten heeft, waarvan er ruim 200 een rijksmonument zijn?

Maasmechelen, België 

Terwijl fashionista’s etalages afschuimen in het walhalla van de shopper, Maasmechelen Village, speelt er zich op enkele meters van de winkels heel wat natuurpracht af. Je kan er kiezen uit enkele bewegwijzerde wandelingen die je leiden langs een verbluffend landschap van bergen en meren. Vanop de terril (een soort van berg die gevormd werd door afvalstenen uit de mijnbouw) kan je het mooiste panorama van Vlaanderen bewonderen. Meer sportieve hotspots in Maasmechelen vind je hier.

Blankenberge, België

Deze badstad heeft voor ieder wat wils. Je kan er languit zonnen op het strand, wandelen in de duinen, beertjes grijpen in het lunapark of slenteren door de straten met oude Belle Epoque huizen. Wie zin heeft in pannenkoeken met siroop of vol-au-vent met kroketten kan terecht in één van de tientallen tea-rooms langs de dijk, terwijl foodies er naar de beste visrestaurants gaan. Blankenberge heeft voor ieder wat wils in de aanbieding.

Bouillon, België

De Ardennen. Land van bossen, rivieren, steile rotsen en kleine dorpjes waarvan het ene al wat authentieker dan het andere. Bouillon, een plaats in de Belgische provincie Luxemburg heeft een nogal dik hoofdstuk in de geschiedenisboeken. Het Kasteel van Bouillon – de eerste vestingsmuren dateren reeds uit de 8ste eeuw – is ongetwijfeld één van de meest imposante vestigingen in België en de ons omringende landen. Het dateert nog uit het feodale leenstelsel van de Europese middeleeuwen. Het is Godfried van Bouillon die nog steeds in één adem genoemd wordt met het kasteel. Bekijk hier mijn videoreportage over Bouillon.

De Biesbosch, Nederland

Stap in het Nederlandse natuurpark de Biesbosch met een ranger mee aan boord van een fluisterboot, voorzien van zonnepanelen en aangedreven door een stille elektromotor. De zoetwaterdelta met z’n fotogenieke kreken en geultjes is trouwens de thuis van meer dan 300 bevers. Wie houdt van ochtendlijke fietstochtjes in combinatie met een prachtige zonsopgang raad ik aan om er -zo net voor golden hour– op de fiets te springen. 

Leuven, België

Leuven, de onofficiële hoofdstad van het bier heeft als spreuk Eeuwenoud, Springlevend. En dat merk je ook effectief echt aan alles tijdens een wandeling door de stad. Getuigen daarvan zijn natuurlijk het iconische stadhuis, de Universiteitsbibliotheek en het paradepaardje Museum M. Die bezienswaardigheden in combinatie met de tientallen gezellige kroegen en restaurants doorheen de studentenstad maken van Leuven een ideale ‘kortbijtrip’ bestemming voor een daguitstap. Een dagje Leuven kan er ongeveer zo uitzien…!

Doornik, België 

Wie van fietsen houdt kan van de prachtige landschappen gaan genieten in de streek van Picardisch Wallonië. In Doornik, wat ooit de eerste hoofdstad was van het Frankische Rijk, kan je het belfort beklimmen. Maar ook de gezellige Grote Markt, de Gatenbrug, de O.L.V.-kathedraal en het Museum voor Schone Kunsten (dat ontworpen is door Victor Horta) zijn absoluut niet te missen.

‘s Hertogenbosch, Nederland

’s Hertogenbosch, ook wel Den Bosch genoemd, is een van de vele vestingsteden die Nederland rijk is. Het is een gezellige stad met een rijke geschiedenis die ver terug in de tijd gaat. Het stadscentrum behoort tot een van de oudste en best bewaarde van Nederland. Het is in deze stad dat je het oudste bakstenen woonhuis van Nederland kan bewonderen; de Moriaan. Maar de grote trots van de stad is toch wel de Sint-Janskathedraal die ver boven de stad uitsteekt en al van ver te bewonderen is. Verschillende vaartochten op de Binnendieze laten je prachtige plekjes zien in en onder het centrum van deze historische stad.

Texel, Nederland 

Het grootste van de Nederlandse Waddeneilanden ligt best wel een eindje van ons land, maar met een beetje geluk ben je er vanuit Antwerpen op zo’n vier uurtjes rijden. Niet echt geschikt voor een dagtrip, maar ideaal voor een lang weekend of midweek. Maak er kennis met de zeehonden van Ecomare, beklim de iconische vuurtoren, vaar mee op de Waddenzee op zoek naar garnalen of waan je een echte vogelaar voor één dag. Texel is dé plek in Nederland voor vogelspotters. Het eiland is prima geschikt om er te fietsen tussen de duinen.

Koblenz, Duitsland

Koblenz is gelegen in het hart van de streek en valt vooral op door haar unieke ligging, ingeklemd tussen de rivieren Moezel en Rijn. Op de plek waar de twee rivieren elkaar ontmoeten is een immens monument opgetrokken, het Deutsches Eck. Koblenz is een stad met een prachtig historisch centrum, de Altstadt. Daarnaast kun je in de omgeving van Koblenz bezienswaardigheden als Fort Ehrenbreitstein en Slot Stoltenfels bezichtigen. In de zomermaanden is Koblenz een bruisende plek waar diverse festivals worden georganiseerd. Bezoek bijvoorbeeld het driedaagse Koblenzer Sommerfest, dat ieder jaar in augustus wordt gehouden.

Meerhout, België

In het hartje van de Kempen kronkelen de Grote Nete en haar zijriviertjes gezwind door het prachtige landschap. Een van de pittoreske dorpen waar het water van de 80 kilometer lange rivier stroomt is Meerhout. De landelijke gemeente behoort tot de provincie Antwerpen, al flirt ze met de Limburgse grens. Natuurliefhebbers kunnen er hun hart ophalen door de stapschoenen aan te binden. Het molendorp heeft heel wat bewegwijzerde wandelroutes, maar ook fietsers zorgen beter voor opgepompte banden.

Voeren, België 

Het Limburgse Voeren en de omgeving hebben enkele prachtige wandelroutes. Bart koos er voor de Bronnenwandeling, een tocht van ongeveer 8,5 kilometer die al enkele keren werd uitgeroepen tot Mooiste wandelroute van Vlaanderen. Geen wandelaar? Neem je fiets en ontdek de Voerstreek al fietsend. Proef tijdens je tocht van enkele typische streekgerechten. Het mooie heuvellandschap, dat deel uitmaakt van het Land van Herve, heeft heel wat prachtige natuurgebieden.

Koksijde-Oostduinkerke, België

Koksijde-Oostduinkerke ligt tussen De Panne en Nieuwpoort en is een waar paradijs voor wandelaars. Zo heb je er De Hoge Blekker -de hoogste duin aan de Kust- en talrijke hectares aan natuurgebieden. Het authentieke vissersleven maakt Oostduinkerke dan weer wereldberoemd. Wij zochten alvast een plekje voor onze handdoek op het strand, maar ontdekten ook de veelzijdigheid van deze verrassende kustgemeente. Daarover lees je hier meer.

Kortbijtrips praktisch

Voor sommige kortbijtrips is het niet altijd mogelijk, maar denk er bij je volgende kortbijtrip eens een keertje aan om je auto thuis te laten. Vaak kan je makkelijk, milieuvriendelijk en goedkoop reizen met het openbaar vervoer.

Wat zijn jouw ideale kortbijtrips?

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.